Fobia de a conduce o mașină

 

     A conduce un autovehicul în zilele noastre poate însemna o întreagă aventură: nu ști la ce să te aștepți de la mașina ta, nu ști ce evenimente pot să apară și mai ales nu poți fi sigur de promptitudinea reacțiilor tale .

 condus teama

   În acest context este de neînțeles de ce există o mulțime de persoane care suferă de diferite fobii foarte comune (frica de păianjeni, șoareci, întuneric, etc) și doar o minoritate care au fobia șofatului, ținând cont că accidentele rutiere sunt de câteva sute, dacă nu mii de ori, mai letale decât întâlnirea cu un membru al familiei rozătoarelor sau plimbările seara de unul singur. O explicație ar fi că habitatul mașinii oferă o extensie a spațiului personal și în acest mod este conștientizat drept zonă-tampon între persoană și mediul extern. Problema este că această protecție este iluzorie, de cele mai multe ori manifestându-se doar împotriva condițiilor meteo, de aceea toți specialiștii recomandă prudență în activitatea de a șofa. Această prudență este de multe ori luată în derâdere de către cei care se percep drept foarte siguri pe ei (aceștia fiind și autorii a peste 90% dintre accidente) și mult exagerată de cei cărora condusul li se pare o activitate înspăimântătoare, fiind victimele reportajelor promovate de media ori de sfaturile prea protectoare ale diverșilor. Aceștia din urmă experimentează o anxietate reflectată în multiple situații: câțiva se tem să intre în mașină indiferent pe ce loc stau, alții se tem efectiv să conducă, iar alții au parte de atacuri de panică aleatorii când sunt în interiorul autovehiculului.

   Toate aceste situații reprezintă anxietăți privitoare la a conduce o mașină și au nevoie de tehnici diferite pentru a fi rezolvate. Teoria afirmă faptul că orice stres este pasibil de a cauza anxietate, iar condusul este cu siguranță destul de stresant. De fiecare dată când apeși accelerația până la capăt pentru a intra într-o depășire, organismul reacționează în consecință, indiferent cât de bun crezi tu că ești ca șofer. Inconștientul tău recunoaște pericolele la care te expui și pregătește un răspuns specific, asemănător cu situația în care te pregătește de luptă. Altă situație stresantă generatoare de anxietate apare atunci când ești într-o zonă nouă, unde ieși din familiaritate și nu ști exact configurația traseului. Cu toate că cineva ar putea spune: „Conduc doar prin oraș și cunosc toate străzile cu gropi cu tot!”, afirmația de mai sus este cât se poate de validă pentru că familiaritatea dispare pe întuneric, în condiții meteo extreme sau când se deviază drumul datorită lucrărilor de mentenanță. Acestea sunt doar două dintre multele exemple reprezentate de circumstanțele care pot duce la formarea anxietății șofatului.

       

     Metode de reducere a fricii de a conduce:

       Depășirea oricărei fobii este un proces de lungă durată și cu atât mai mult, activitatea de a șofa va genera întotdeauna cel puțin o mică doză de anxietate, așa că tehnicile sunt ceva mai complicate și mai greu de implementat. Totuși există câteva procedee care și-au dovedit eficacitatea:

1. Înfruntă-ți teama. În cazul multora, această sintagmă este mai ușor de spus decât de făcut, dar principiul ei funcționează. Dacă îți este frică să conduci și eviți să mai faci acest lucru, înseamnă că-ți confirmi fobia, iar această situație va duce la acutizarea ei. Așadar ar fi preferabil să urci la volan de fiecare dată când ai ocazia și vei observa la un moment dat că vei fi din ce în ce mai relaxat și mai sigur pe tine. Nu te aștepta ca acest lucru să apară după o lună, două, este un proces care va dura ceva mai mult.fobie condus

2. Condu adecvat și respectă regulile de circulație. Poate vei interpreta că, dacă accelerezi la maxim și controlezi bine mașina, înseamnă că ești un șofer bun, dar faptul că depășești viteza, conduci agresiv sau că nu dai prioritate va adăuga un plus la anxietatea deja existentă. Nu te ajută deloc să te identifici cu piloții de curse sau cu actorii din filme pentru că au și ei anxietățile lor.

3. O metodă bună pentru reducerea anxietății de a șofa este aceea de a face exerciții în zone liniștite, libere de trafic, gen poligoane sau drumuri de țară. Cu cât mai mult va dura această activitate, cu atât mai bine. Nu te gândi că ai permis de 10 ani și că îți este rușine să mergi în poligon pentru că cel mai important lucru este să te simți tu bine în mașina ta, nu cum percep ceilalți exercițiul respectiv.

4. Conștientizează-ți frica! Procedeul acesta ține de controlul emoțiilor și, cu toate că sună pompos, este ușor de făcut: când simți că apare o tensiune (strângi prea tare volanul, piciorul începe să tremure, respiri din ce în ce mai repede, îți vin în minte tot felul de gânduri catastrofice), încearcă să-ți relaxezi progresiv partea corpului în care apare. Exemplu: mâna strânsă pe volan o vei relaxa începând de la umăr spunându-ți: sunt în siguranță, totul este în regulă, mă simt liniștit, liber și ușor. Te concentrezi prima dată pe umăr, apoi pe braț, antebraț și la urmă pe degete, repetând în minte cele scrise mai sus. Principiul după care se ghidează acest procedeu este cel al confruntării directe cu efectul fobiei. A recunoaște un lucru înseamnă a avea putere asupra lui, deci observă când ceva nu este în regulă și ia măsuri!accident

Desigur, pe lângă toate acestea ar fi preferabil să se apeleze la strategiile clasice de reducere a anxietății, dar ele pot avea loc doar în cabinetul specialistului.