somn Cum ar fi sa asculti o melodie, un cantec linistitor sau un tril si apoi sa dormi mai bine? Probabil toti facem asta, uitand sa stingem noaptea televizorul, radioul sau laptopul. Dar cum ar fi sa nu auzi nimic din cele scrise mai sus si totusi somnul tau sa fie mereu relaxant, revigorant si sa te trezesti plin de energie?

  Folosind un sunet care este asemanator activitatii cerebrale in timpul somnului, este posibil a imbunatati calitatea unui   somn profund, modificand astfel metabolismul si sistemul cognitiv. Acest studiu initiat de  un doctorand al Universitatii Northwestern a facut conexiunile dintre somn, functiile cardio-metabolice, precum si functiile cognitive, iar rezultatul este unul surprinzator: un somn bun regleaza aproape tot organismul. Astfel, s-a incercat stimularea creierului cu un sunet personalizat folosind un algoritm, acest algoritm citind frecventele EEG specifice ale subiectilor (adica activitatea cerebrala) si ulterior reproducand sunetele din cadrul somnului profund, rezultatul fiind un "pink noise", adica un sunet asemanator zgmotului de fond.

 Autorul studiului afirma ca algoritmul este unic, deoarece acesta poate fi personalizat pentru un anumit individ, persoanele in varsta avand un somn in care s-au observat unde cerebrale cu amplitudine redusa, in contradictie cu persoanele tinere care poseda o activitate cerebrala ridicata atunci cand dorm.

  Pacientii care au participat la acest studiu au fost diagnosticati cu un risc crescut de boli cardiovasculare, ei dormind peste noapte la o clinica de cercetare unde s-au obtinut informatii privind date fiziologice, inclusiv nivelul de insulina, glucoza din sange, starea  hormonilor, precum si informatii cu privire la modelele de somn.

  Pentru a se masura undele delta care apar in timpul somnului profund, a fost folosita analiza spectrala, luandu-se act de orice modificare a valorilor, atat in timpul in care pacientii dormeau nestimulati, cat si in timpul utilizarii sunetului. Datele au demonstrat faptul ca stimularea are un efect pozitiv mai ales asupra subiectilor tineri, care au beneficiat de un somn mai adanc, si s-a presupus ca pot exista rezultate bune si in cadrul adultilor. 

  Pe langa verificarea valorilor fiziologice, s-a studiat influenta algoritmului asupra sistemului cognitiv, in special asupra atentiei si memoriei, pacientilor aplicandu-li-se un test specific cu si fara a fi stimulati in timpul somnului. Concluziile au fost favorabile, subiectii asupra carora s-a exercitat influenta asa-numitului "pink noise" personalizat au performat cu rezultate mult mai bune.

 Desi studiul s-a terminat iar rezultatele au fost concludente, inca mai ramane de rezolvat problema implementarii tehnicii pentru a fi disponibila la scara larga, unul dintre posibilele scenarii fiind utilizarea smartphone-urilor drept emitatoare.

            
            
            
        

ads