Când, de ce și cu cine să mergi la psiholog?
- Details
- Created: Thursday, 19 March 2015 10:08
- Hits: 5787
Când, de ce și cu cine să mergi la psiholog?
Deși întrebările par a fi simple, răspunsurile sunt ceva mai dificile. Haide să le luăm pe rând:
1. Când trebuie să mergi la psiholog/psihoterapeut? Niciodată!
Da, paradoxal răspunsul este că nu trebuie să mergi la specialist, dar ar fi preferabil să faci acest lucru pentru binele tău și a celor din jur. Ai probleme cu partenerul și simți că nimeni nu te înțelege? Simți că viața ta și-a pierdut sensul? Nu poți să dormi, ești mereu agitat și neliniștit? Mănânci toată ziua și nu poți să te oprești? Ți-ai pierdut interesul pentru tot ce ți-a făcut înainte plăcere? Ești nervos, pus pe ceartă și conduci mașina cât poți de repede? Poți într-adevăr să trăiești cu toate acestea, nu te obligă nimeni să îți rezolvi preocupările și în definitiv nenumărați oameni au supraviețuit ani de zile cu stările descrise mai sus, chiar dacă nu au fost deloc fericiţi. Deci nu trebuie să mergi la psiholog, dar ar fi preferabil să o faci dacă dorești să-ți fie mai bine.
2. De ce să mergi la psiholog?
În jurul tău sunt nenumărate persoane care par a fi mereu amabile și care știu tot ce mișcă și desigur se pricep la nenumărate chestii, în principal la a da sfaturi. Și în plus nu cer nimic, gratuitate pe toată linia. Pare cel mai simplu scenariu: ai probleme? Te duci la vecinul care le știe pe toate și te învață ce să faci, argumentând mereu cu evenimente din viața personală. După consfătuire ești elucidat, senin și lipsit de griji. Problema rezolvată! Ca și specialist îți spun că în loc să câștigi ceva, ai pierdut destul de mult: ai pierdut timp, ai pierdut motivația de a-ți rezolva ulterior problema, ai pierdut șansa de a discuta cu o persoană care într-adevăr te-ar fi putut ajuta. Ai rămas cu aceeași problemă, asta în cel mai bun caz, dar din păcate în majoritatea cazurilor care s-au regăsit în situația de mai sus s-a întâmplat ca lucrurile să ajungă mult mai grave. În afara vecinului atotștiutor, mai este varianta alcoolului: "cu o bere rece, supărarea trece!". Desigur, trece câteva ore, dar ulterior revine cu o energie și mai mare. Este alegerea ta dacă dorești să fi tot timpul anesteziat, dar din nefericire nu vei putea funcționa social în starea respectivă prea mult timp, iar în plan personal fii sigur că situația se va agrava. În legătură cu întrebarea "de ce să mergi la psiholog?" există mai multe răspunsuri: pentru că psihologul are trei ani de facultate, doi ani de masterat, un an de supervizare profesională și cel puțin o formare de lungă durată (în general de cinci ani), nenumărate formări continue și aparatura necesară testării și evaluării problemelor tale!
3. Cu cine să mergi la psiholog?
În multe cazuri ai nevoie de susținere pentru a întreprinde o acțiune care ți se pare dezagreabilă sau față de care ești reticent. Soțul/soția, mama, eventual un prieten care să te impulsioneze par a fi alternative viabile. Doar psihologul este o persoană de temut a cărui imagine te va traumatiza ulterior toată viața, nu? Ei bine, nu este cazul să vii însoțit. Psihologul este acolo doar pentru tine și pentru binele tău. N-o să-ți fie niciodată mai rău după ce vei discuta cu el și în nici un caz nu vei pleca nemulțumit, ba mai mult statistica spune că peste 80% dintre cei care au mers la psiholog/psihoterapeut și-au rezolvat cu ajutorul lui problemele. Pentru cei interesați recomand cartea aceasta.
O ultimă problemă ar fi cea invocată de multă lume, respectiv faptul că a frecventa un psiholog costă. Da, într-adevăr costă să rămâi sănătos într-o lume bolnavă. Știi cât? Cam suma pe care o consumi într-o singură seară la bar pentru a trece cu bine peste ziua atât de stresantă de la lucru. Chestiunea este că suma respectivă pe care o vei cheltui de cinci ori pe săptămână nu va rezolva deloc situația dificilă în care te afli. Deci ar fi bine să pui în balanță cele scrise mai sus și să observi care variantă este mai economică și mai eficace.