Tuturor ne place sa dam tare drumul la bass atunci cand avem treburi de rezolvat si avem nevoie de putina stimulare, nu? Dar cand vine vorba de munca de creatie, volumul maxim poate sa nu fie cea mai buna optiune.
Se pare ca un nivel de zgomot moderat este cel mai propice pentru creativitate. Chiar mai mult decat un nivel redus de zgomot, zgomotul ambiental pare sa primeze in ceea ce priveste influenta pozitiva asupra cresterii randamentului proceselor asociate creativitatii.
Modul in care acest lucru functioneaza este urmatorul: nivelurile de zgomot moderat miscoreaza dificultatea prelucrarilor abstracte, ceea ce duce la o creativitate mai mare. Cu alte cuvinte, atunci cand mintea noastra proceseaza lucrurile asa cum ar face in mod normal, cu ajutorul muzicii de tonalitate joasa vom recurge la abordari mai creative.
Cu toate acestea, la niveluri ridicate ale zgomotului, gandirea noastra creativa este afectata pentru ca suntem coplesiti si mintea lupta pentru a procesa eficient informatiile de orice gen. Acest lucru este foarte similar cu modul in care temperatura si lumina pot afecta productivitatea, unde paradoxal un loc ceva mai aglomerat poate fi benefic, unul lipsit de populatie poate fi inhibitor prin lipsa stimulilor, iar unul aglomerat estompeaza prin supraexpunere. Bucura-te de muzica ta!