scream music   Stiai ca alegerile muzicale pot fi un predictor al personalitatii tale? Un studiu realizat pe un grup de 36518 tineri din toata lumea arata faptul ca genul de muzica pe care o persoana il asculta poate indica anumite trasaturi de personalitate.

   Participantii au fost rugati sa clasifice 104 stiluri muzicale in ordinea preferintelor, apoi au fost impartiti in grupuri de cate doua persoane si au avut ca sarcina petrecerea unei perioade de timp impreuna cu partenerii pentru a se putea cunoaste. In aceasta perioada de timp, analizand clasamentul primelor 10 melodii preferate ale unei persoane din grup, partenerul a putut "prezice" cu o exactitate destul de mare anumite trasaturi de personalitate.
In cadrul studiului au fost urmarite doar 5 trasaturi de personalitate, si anume: constiinciozitatea, stabilitatea emotionala, extraversia, deschiderea spre experiente noi si agreabilitatea. Constiinciozitatea a fost greu de recunoscut doar pe baza optiunilor muzicale. Urmatoarele 3 caracteristici din cele enumerate au putut fi, insa, indicate cu mai multa precizie.
Cateva dintre rezultate sunt prezentate mai jos. Bineinteles ca nu le putem generaliza, pentru ca sunt implicati mai multi factori in formarea sau dezvoltarea personalitatii, iar genurile muzicale preferate pot varia in functie de starea de moment a unei persoane sau in functie de evenimentele cu un impact mai mare ce au loc in viata acesteia. Totusi, sa aruncam o privire asupra rezultatelor, vom vedea ca descrierile se potrivesc in mare parte cu perceptia pe care o avem si noi despre persoanele din jur in functie de muzica pe care o asculta:
Blues: persoane cu stima de sine ridicata, creative, extroverte, delicate (sensibile) si calme
Jazz: persoane cu stima de sine ridicata, creative, extroverte si calme
Muzica clasica: persoane cu stima de sine ridicata, creative, introverte si calme
Rap: persoane cu stima de sine ridicata si extroverte
Muzica de opera: persoane cu stima de sine ridicata, creative si sensibile
Country si western: persoane constiincioase si extroverte
Reggae: stima de sine ridicata, creativitate, extroversie, sensibilitate, calm, dar mai putina constiinciozitate
Dance: creativi, extroverti, dar mai putin sensibili
Indie: stima de sine scazuta, creativitate, lipsa constiinciozitatii si a sensibilitatii
Bollywood: creativi si extroverti
Rock/heavy metal: stima de sine scazuta, creativitate, lipsa constiinciozitatii, introversie, sensibilitate si calm
Chart pop: stima de sine ridicata, constiinciozitate, extroversie, sensibilitate, lipsa creativitatii si a calmului
Soul: stima de sine ridicata, creativitate, extroversie, sensibilitate si calm

ads