Legaturile dintre memorie si muzica sunt complexe si au fascinat mereu cercetatorii. Creierul pare sa aiba o afinitate deosebita in ceea ce priveste stimulii muzicali, iar implicatiile sunt inca putin studiate.
Un studiu din 2012 a relevat faptul ca persoanele care au suferit traumatisme cerebrale (corelate cu probleme mnezice) par sa-si aminteasca anumite momente din viata ascultand hiturile muzicale din perioada respectiva. Studiul (Braid & Sampson, 2013) a demonstrat faptul ca memoriile evocate sunt asemanatoare ca si consistenta cu cele ale grupului de control. Mai mult decat atat, autorii studiului au mers mai departe si au stabilit o metoda mai eficienta de activare a evenimentelor trecute: un interviu standardizat bazat pe memoria autobiografica impreuna cu muzica aferenta. Unul dintre motivele pentru care legatura dintre muzica si memorie este atat de puternica este ca prima activeaza arii diferite ale creierului: auditiva, motorie si a emotiei.
Un alt studiu, de data aceasta initiat de Vinoo Alluri (2013) a aratat faptul ca, indiferent daca participantii ascultau The Beatles sau Vivaldi, aproximativ aceleasi arii cerebrale au fost activate. Aria motorie proceseaza ritmul, aria auditiva proceseaza sunetul, iar sistemul limbic este asociat cu emotiile evocate de linia melodica sau de versuri. Ceea ce este intr-adevar interesant din punct de vedere non-clinic: conexiunea dintre muzica si memorie este atat de intensa incat efectiv poate ajuta la invatarea unei limbi straine. Un studiu al lui Karen Ludke (2013) a remarcat faptul ca participantii care invatau limba maghiara retineau mai bine frazele daca le fredonau, iar concluzia a fost ca melodia intareste fixarea informatiilor.