De ce iubim muzica? Pentru cei mai mulți dintre noi, muzica reprezintă un mijloc de exprimare a gândurilor, emoțiilor, sentimentelor, ajutându-ne să ne exteriorizăm mai ușor. Ne poate introduce într-un univers nou, diferit, în care să evadăm atunci când ne simțim copleșiți de ceea ce-am trăit. Muzica ne ajută să ne simțim bine, să uităm de probleme, creează o atmosferă potrivită pentru o anumită acțiune sau un anumit eveniment, ne relaxează, ne ajută să ne odihnim, sau dimpotrivă, ne pune în mișcare, ne motivează, ne dă aripi.
Ce beneficii ne aduce în plus muzica? Putem spune că ne dezvoltă gândirea, creativitatea, memoria și imaginația. Pe lângă cele menționate până acum, un nou studiu publicat în The Journal of Neuroscience susține faptul că, atunci când învățăm să cântăm la un instrument, ne dezvoltăm ariile cerebrale responsabile cu limbajul. Studiul a fost realizat în Los Angeles în cadrul unui program non-profit de tip after-school, în care copii provenind din familii cu venituri mici au fost învățați să cânte la un instrument. Cursurile au avut loc de două ori pe săptămână, programul fiind implementat în special în comunitățile în care rata abandonului școlar este mare. A fost observat faptul că, din anul 2008 până în 2014, 93% dintre elevii de liceu participanți în program au absolvit liceul și s-au înscris la colegii renumite. Mulți dintre copiii participanți provin din familii în care se practică abuzul de substanțe și violența domestică. În cadrul programului, ei au acces gratuit la instrumentele muzicale dorite și la cursurile de muzică specifice, părinții sau rudele așteptându-i într-o sală alăturată unde își pot petrece timpul citind, discutând sau jucându-se pe calculator.
Ducând observațiile mai departe, cu ajutorul unui neurobiolog și a unor aparate performante s-au studiat undele cerebrale. Este știut faptul că lipsa stimulării creierului în cazul copiilor duce la întârzieri în apariția și dezvoltarea limbajului oral și scris. Provenind din familii sărace și cu o educație precară, un număr mare de copii au avut dificultăți în recunoașterea sau diferențierea unor sunete. După 2 ani de la începerea cursurilor de muzică, creierul lor a reușit să proceseze sunetele cu o exactitate mult mai mare. Învățarea sunetelor muzicale și cântarea lor la un instrument i-a ajutat în învățarea, recunoașterea și reproducerea consoanelor și vocalelor, reușind astfel să-și dezvolte limbajul. Copiii și-au îmbunătățit de asemenea capacitatea de concentrare a atenției și auto-disciplina, reușind să găsească astfel și o foarte bună metodă de relaxare și divertisment.