Psihoterapia – remediul afecțiunilor gastro-intestinale?
Numeroase progrese au avut loc recent în domeniul cercetării axei „intestin-creier”. Această terminologie e utilizată pentru a reliefa legătura dintre cele două organe, știindu-se faptul că numărul bacteriilor bune din intestinul gros influențează direct proporțional nivelul de serotonină. Astfel, în 2012 cercetătorii irlandezi au descoperit că nivelul de serotonină din creier este reglementat de cantitatea de bacterii sănătoase din intestin încă din prima copilărie, precum și faptul că funcționarea normală a creierului unui adult depinde de prezența microbilor intestinali sănătoși din timpul copilăriei.
Serotonina este un neurotransmițător complex și un hormon care reglează starea de spirit și emoțiile. La om, peste 90% din serotonină este produsă în tractul gastro-intestinal. Este cunoscut faptul că nivelul scăzut de serotonină joacă un rol important în depresie și anxietate, motiv pentru care antidepresivele țintesc recaptarea serotoninei în creier. Niveluri alterate ale serotoninei periferice au fost, de asemenea, legate de boli cum ar fi SCI - Sindromul Colonului Iritabil (sau în engleză „Irritable Bowel Syndrome”).
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Vanderbilt demonstrează că utilizarea psihoterapiei cu scopul de a reduce simptomele specifice pentru SCI este eficientă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Deși această analiză nu căuta în mod special să compare nivelul microbilor sau al serotoninei din intestin, s-a presupus că psihoterapia îmbunătățește cantitatea de bacterii sănătoase din tractul digestiv.
Cum s-a arătat acest lucru? Cercetătorii au analizat rezultatele a 41 de studii clinice realizate în țări diferite, studii care implicau mai mult de 2200 de pacienți. În medie, persoanele care au beneficiat de psihoterapie au prezentat o reducere cu 75% mai mare a simptomelor gastro-intestinale în urma tratamentului decât persoanele din grupul de control, care nu au participat la ședințe de psihoterapie. Studiul de la Vanderbilt a relevat și faptul că efectele benefice ale terapiei psihologice pot să dureze de la 6 până la 12 luni după terminarea psihoterapiei.
P rin urmare, s-a demonstrat încă o dată importanța educării creierului prin diferite procese terapeutice și modul în care se pot trata afecțiuni somatice fără a apela la medicamente.