sad     Ai senzația că ești captiv într-un carusel ce se-nvârte încontinuu, ajungând mereu în punctul din care ai plecat? Vezi totul în jurul tău în aceleași nuanțe închise în fiecare zi? Ai vrea să schimbi ceva, dar simți că nu poți controla ceea ce ți se întâmplă? Par lucruri destul de banale și care se regăsesc în societatea actuală, le vezi la partenerul de viață, le observi la vecinul de sus sau la șeful tău.

   Totuși nu țin deloc de normalitate, și trebuie înțeles faptul că așa-numita „tristețe interioară” nu ține de starea ta naturală, este vorba de un blocaj emoțional și reprezintă o problemă care poate fi combătută cu ajutorul psihoterapiei. Psihoterapia însă nu promite că va schimba complet modul tău de a percepe lumea și a te percepe pe tine într-o singură ședință.

   În definitiv terapeutul nu este un mag, nu deține toate răspunsurile și mai ales nu poate rezolva nimic de unul singur. Este nevoie de tine și de colaborarea ta, de determinarea și de dorința ta de a depăși momentul critic. Unii teoreticieni afirmă faptul că blocajul emoțional ține mai mult de partea non-clinică și apare de mai multe ori pe parcursul vieții dar nu are implicații adânci sau repercusiuni de natură să distragă omul de la funcționarea sa în norme decente. Ei bine, aceste „norme decente de funcționare” nu reprezintă altceva decât a te complace într-o situație deloc plăcută și nefirească. Un blocaj emoțional poate fi depășit atâta timp cât ai găsit relația dintre ceea ce a dus la formarea lui și momentul activării. Deși pare ceva destul de ușor de atins, nu este deloc așa, drumul până la a înțelege și accepta această relație este unul lung și insidios. Poți porni la drum de unul singur prin introspecție și reeditare mentală a unor evenimente trecute și pe care le consideri importante, poți căuta susținere în familie, în cadrul relațiilor familiare sau poți apela la psihoterapeut. Fiecare dintre aceste căi este utilă și are randamentul ei, însă un lucru este important: nu lăsa blocajul emoțional să-ți domine existența, meriți să fii fericit(ă)!

  

ads